Skip to main content

Flerspråklighet og leselyst: Skolebiblioteket som hvilested

Cecilie Takle
Selv om det er klart at skolebiblioteket er en kjempespennende arena for læring, så kan det jo også være en arena for hvile fra det som er vanskelig i eget liv og fra det å skulle mestre og vurderes.

 

Torsdag 27. februar markerte Nasjonalbiblioteket med samarbeidspartnere Morsmålsdagen med et heildagsseminar om flerspråklighet og leselyst. Seminaret var et samarbeid mellom nasjonalbiblioteket ved Det flerspråklige bibliotek, Norsk barnebokinstitutt, Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet og Leser Søker Bok, og blei avholdt i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo, i tillegg til at arrangementet blei strømma digitalt. Temaet blei belyst frå mange ulike perspektiver, og mange av poengene som blei løfta fram var veldig relevante for alle som jobber med skolebibliotek. Ett av høydepunktene fra dette seminaret var da Veronica Salinas til rolig gitarspill leste høyt fra Vannlilje på havet (2024) som hun selv har skrevet og som Narges Mohammadi har illustrert. Etter opplesninga fortalte hun om prosessen som ligger bak Vannlilje på havet, om hva som inspirerte henne til å skrive boka, og hvordan hun har samarbeida med illustratøren på tvers av landegrenser, språkbarrierer, og kulturelle og politiske forskjeller. Salinas har lest sammen med barn og unge med kort botid i Norge i mindre grupper siden 2014, og anslo at hun har lest for og med kanskje 600 barn til sammen. Hun var veldig tydelig på at høytlesing er et ritual med endringskraft, og det å bruke litteratur som utgangspunkt for å samtale med sårbar ungdom med kort botid i Norge. Hun framheva blant annet viktigheten av å møte ungdommene med undring og nysgjerrighet, og det å bruke litteraturen som «møteplass» mellom mennesker.

 

Salinas forteller engasjert om å møte ungdom med kort botid i Norge på en god måte gjennom høytlesning. Bilde: Skjermdump fra Nasjonalbibliotekets strømming av arrangementet

 

Det viktigste jeg tar med meg fra innlegget til Salinas er hennes argument for å bruke høytlesning som hvile. I skolen blir det, naturlig nok, fokus på blant annet analysearbeid når man leser, og det knyttes spesifikke ferdigheter opp mot leseaktivitetene, ferdigheter som kan måles, men Salinas slo et slag for at høytlesning også kan være et fristed: Mange av barna og ungdommene som har kort botid i Norge er her fordi de er på flukt, og mange av dem har opplevd forferdelige ting både før og under flukten, og mange av dem bærer på store traumer. Salinas argumenterte derfor for at høytlesning kan være hvile fra sorg, fra stress, og fra mestringspress. Når noen leser høyt for en, så kan en lene seg tilbake og bare være og lytte en liten stund. Flere av seminardeltakerne skreiv i sosiale medier etter opplesinga av Vannlilje på havet ting som: «Tenk for et nydelig pusterom i arbeidsdagen, å bli lest høyt for!». Å bli lest for kan være et pusterom for mennesker i alle aldere, og et slikt fristed kan for eksempel et skolebibliotek være. I fagmiljøet hos oss på Skolebibliotek.no er det flere som har bidratt i boka Skolebiblioteket som læringsarena fra 2023, og på UiA har vi til og med et eget undervisningsemne som heter nettopp «Skolebiblioteket som læringsarena». Så selv om det er klart at skolebiblioteket er en kjempespennende arena for læring, så kan det jo også være en arena for hvile fra det som er vanskelig i eget liv og fra det å skulle mestre og vurderes; det ene trenger på ingen måte å utelukke det andre. Mange av disse barna og ungdommene som har kommet hit som flyktninger trenger dessuten positive opplevelser med skoler og biblioteker, påpekte Salinas, og å bli lest høyt for uten å skulle bli målt og vurdert i forbindelse med det, kan gi gode opplevelser og være et kjærkomment fristed.

 

Hvordan jobber du med leselyst for flerspråklige på ditt bibliotek? Hvordan kan man legge til rette for at skolebiblioteket kan være både en læringsarena og et sted for hvile?

Bilde: Bassa Dulo

 

Hvis du trenger inspirasjon til hvordan du kan jobbe med flerspråklighet og leselyst også etter markeringa av morsmålsdagen, så kan du ta en kikk på følgende nettressurser: