Skip to main content

Oversikt over digitale tekster som nå er gratis tilgjengelige for hjemmeskole

Skolebibliotekarer og skolebibliotekansvarlige kan i disse dager hjelpe lærere med å finne fram til gode tekster og ressurser til bruk i den digitale skolen. Flere mediehus har den siste tiden gjort digitale tekster og ressurser gratis tilgjengelig på nett. Det finnes også facebookgrupper der en kan hente tips og dele erfaringer. Vi har laget en oversikt over disse og oppdaterer oversikten fortløpende.

 

Aftenposten junior er gratis tilgjengelig på nett. Aftenposten sier at de vil bidra til at barn og unge får faktasjekkede nyheter om koronaviruset. Her kan du lese mer om tilbudet.

 

Cappelen Damm har åpnet den digitale læremiddelressursen Skolen for alle grunnskoler i Norge. Her finnes det blant annet lydbøker.

 

Gan Aschehoug gjør det digitale lettlest-biblioteket Bokbussen tilgjengelig for alle. Bokbussen inneholder lettlestbøker for 1.-4. og 3.-4. trinn. Her finner du mer informasjon.

 

Gyldendal har åpnet nettressursen Salaby. Her er det en rekke digitale læringsressurser og lydbøker. Her finner du informasjon om hvordan du får tilgang.

Gyldendal har også gjort samtlige Smartbøker tilgjengelig for alle. Forlaget har også opprettet en egen Hjemmeskoleside der de har samlet alle åpne digitale ressurser.

 

Brettboka tilbyr gratis tilgang fram til sommeren. Brettboka er en plattform for digitale lærebøker til bruk i utdanning.

 

Nasjonalbiblioteket åpner den digitale samlingen sin for elever og studenter.

 

Nynorsksenteret har en rekke bildebøker på nynorsk som er tilgjengelig på nett. De har i tillegg tegneserier på nynorsk. 

 

Filmrommet har et begrenset filmtilbud som alle elever ved skoler som abonnerer på Filmrommet, kan benytte seg av.

 

Det skrives mye i mediene i dag om koronaviruset som ikke stemmer. Faktisk.no har mange artikler om dette. Dette passer for litt eldre elever.

 

Foreningen !les har mange digitale undervisningsopplegg som er tilgjengelige, og de har laget en oversikt over disse.

 

Tips foreldre om BookBites og eBokBib. Dette er bibliotekenes digitale lånetilbud for e-bøker og lydbøker. Mange elever skal lese bøker, og her kan de låne e-bøker etter hvert som de leser ut bøkene de har tilgjengelig hjemme. Andre ressurser som er tilgjengelig gjennom bibliotekene er bokhylla.no, bildebokhylla.no og filmbib.no

 

Elevkanalen er nå fritt tilgjengelig. Dette er Tv2s tv-kanal for skole. Her finner du nyheter for barn, ulike filmer og undervisningsmateriell. Gratis foreldretilgang eller pålogging gjennom Feide.

 

Kikora som er et digitalt læremiddel i matematikk, er åpen tilgjengelig for alle.

 

Podkaster fra norske forlag. Flere forlag har podkaster med forfatterintervju. Dette kan være aktuelt for eldre elever. Radio Gyldendal, Cappelen Damms podkaster.

 

Global Digital Library. Lesebøker på 43 språk og åtte ulike nivå. Fritt tilgjengelig.

 

Vil du bruke tiden til å oppdatere deg faglig? Universitetsforlaget har nå gjort alt innhold på Idunn åpent tilgjengelig for alle. Her finner du over 70 fagtidsskrifter og en rekke vitenskaplige bøker.

 

Få tips til den digitale skolen gjennom facebookgruppa Korona-dugnad for digitale lærere