Skip to main content

Leseglede på Spangereid

Helt sør i Norge, i Lindesnes kommune, ligger Spangereid skole. Dette er en barneskole som har rundt 150 elever. På denne skolen satser de på lesing og leseglede, og det har de gjort lenge.

Rett innenfor hovedinngangen på skolen ligger biblioteket. Det er et stort rom med store vinduer, glassmalerier, mange sitteplasser og en mengde bøker plassert i romslige hyller med bokforsider ut. I biblioteket finnes også en tv-skjerm som viser bokanbefalinger som elevene selv har laget. Hele skolen arbeider systematisk med å integrere skolebiblioteket i leseopplæringen.

Line Hansen Hjellup er skolebibliotekar og har 50 prosent av stillingen sin knyttet til biblioteket, men hun har ofte med seg gode hjelpere på biblioteket. Dette er elever som er bibliotekassistenter. Sarah er bibliotekassistent en gang i uka og stortrives med jobben.

–  Jeg liker godt å hjelpe andre til å finne bøker, også liker jeg også å «pipe» inn – altså registrere – bøker, forteller Sarah mens hun ivrig er i gang med å registrere alle bøkene som er levert det siste døgnet.

– Hva leser du for tiden?

– Jeg leser Barnevaktklubben (av Raina Telgemeier) på skolen og Sara-serien (av Pia Hagmar) hjemme. Jeg er veldig glad i hester, smiler hun og peker på hestehylla i biblioteket.

Temabasert organisering av biblioteket

Skolebibliotekar Line forklarer at hele skolebiblioteket er organisert etter tema.

 – Da jeg overtok biblioteket, var hele biblioteket organisert i alfabetiske rekkefølge. Det var umulig for elevene å finne bøker, og jeg syntes også det var vanskelig. Jeg fikk et tips av en dreven bibliotekar om at det var mulig å organisere biblioteket på andre måter. Da begynte jeg å rydde og sortere og laget temaer som jeg organiserte hele biblioteket etter. Nå er det mye lettere for alle å finne fram, smiler hun.

– En av fordelene med å være bibliotekassistent er at en kan følge med på nye bøker som kommer til biblioteket, og da kan en være den første som bestiller, sier Sarah og fortsetter.

– Når kommer forresten Amuletten 8, og kan jeg bestille den? utbryter hun og henvender seg til skolebibliotekar Line.

– Den kommer nok snart. Jeg har bestilt fem eksemplar, en til 6. trinn, en til 5. trinn og tre eksemplar som skal settes på biblioteket. Da er det førstemann til mølla som gjelder, sier skolebibliotekaren.

Bibliotektime

Bibliotektimen en sentral i skolens satsing på leseglede, og det er faste rammer for denne timen. Hver klasse har bibliotektime en gang i uka der de låner bøker. På Spangereid har alle elevene alltid ei bok som de leser på skolen og ei bok som de leser hjemme. Alle skal lese 20 minutter på skolen hver dag og 15 minutter hjemme. Det er alltid læreren som har ansvar for bibliotektimen. I dag er det 7. trinn som har bibliotektime, og de forbereder leseprosjektet de skal ha neste uke.

Bibliotektimen går ut på at læreren presenterer ulike bøker. Enkelte av elevene har lest bøkene hun presenterer og kommenterer disse. Etter at læreren har presentert en rekke bøker, er det elevene sin tur til å presentere. Flere av elevene har med seg bøker de har lest og vil gjerne snakke om disse. En gutt har nettopp lest ei historiebok fra Lindesnes. Han forteller ivrig om onkelen som har skrevet historiebøker og som har fått ham interessert i historie. – Jeg har lært så mye om familien min, forteller han til de andre elevene.

Les mer om bibliotektimen 

Skolebibliotekar- og lærersamarbeid

Hele skolen har leseprosjekt to uker to ganger i året. Da leser hele skolen i to uker. Elevene får ha med seg puter og pledd på skolen, og de kan selv velge hvor de vil lese. Elevene ligger ofte strødd rundt på gulvet, forteller Line.

– Hele leseprosjektet starter med kick-off for alle elevene og lærerne i kantina, fortsetter hun.

– Da leser alle på skolen i hver sin bok i ti minutter. Det er helt stille i rommet, og det er helt magisk.

Det er skolebibliotekaren som har forberedt leseprosjektet og legger til rette for alle lærerne. På boklageret i biblioteket står det merkede kasser med bøker og rekvisitter. Skolen har et fast opplegg, og på 7. trinn er det bok og film som er tema. Læren har hentet fram bokkassen som inneholder diverse bøker med filmer som hører til. Elevene skal velge ei bok de vil lese, og så er det filmdag i slutten av prosjektukene der de ser film. I tillegg leser klassen ei bok sammen. Denne gangen er det Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne. Læreren leser litt av boka høyt for klassen, og så skal elevene lese litt på egen hånd. Det er også utarbeidet et undervisningsopplegg for boka, og til slutt ser hele klassen filmen sammen.

Line Hansen Hjellup forteller at hun som skolebibliotekar har et veldig godt samarbeid med alle lærerne. I starten på skoleåret har hun alltid et møte med personalet der hun snakker om hvordan skolen ønsker at skolebiblioteket skal ha en sentral plass i det pedagogiske arbeidet på skolen. Rektor er en viktig støttespiller i arbeidet.

Bok om skolebiblioteket

Våren 2018 ga Line Hansen Hjellup ut ei bok om arbeidet på Spangereid. Den har tittelen Skolebiblioteket – læring og leseglede i grunnskolen. Boka har en rekke praktiske eksempler på pedagogiske opplegg i skolebiblioteket. Blant annet er det en beskrivelse av alle leseprosjektene fra 1.-7. trinn. Bibliotektimen er også utføring omtalt. Du kan også lese om hvordan satsinga på skolebibliotek de siste årene har gitt gode resultater på flere områder. Slagordet er: Les bok, bli klok.

Hør Line Hansen Hjellup snakke om prosjektet «Leselyst på boks».